Orhan Demir Foundation bezoekt Kenia

In januari 2020 heeft Orhan Demir een bezoek gebracht aan Kenia om kennis te nemen van de omstandigheden aldaar. Dit onder begeleiding van Marijke Paap en Jan Kersbergen van Stichting Tunajenga, die al vele jaren actief zijn in Kenia. Er zijn oude projecten, nieuwe projecten en projecten voor de toekomst bezocht om een beeld te krijgen wat er nog meer zou moeten worden gedaan om de omstandigheden te verbeteren. Onder indruk van de omstandigheden heeft Orhan besloten om vanuit de Orhan Demir Foundation een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling ervan.

 

Januari 2020

Bezoek aan de projecten

Een bezoek van een week aan de projecten. Orhan wilde graag ter plekke zien, voelen en ruiken. Wat houdt een sponsoring in? Wat is het commitment? Het bezoek gaf een goede indruk. Veel scholen en moskeeën zijn er bezocht. Mooie mensen gesproken met een passie voor waar zij mee bezig zijn. De iman bij de moskee, de headteachers en leerkrachten bij de scholen. De nood is hoog voor de bouw van nieuwe lokalen en watervoorzieningen. Goed drinkwater is erg belangrijk. Er is gekeken wat de bijdrage van ODF kan zijn. Bij een donatie laat ODF zich adviseren door Stichting Tunajenga. De donatie zal via een projectaanvraag naar Wilde Ganzen gaan. Deze stichting draagt tevens financieel bij aan de realisatie van het voorgestelde bouw en waterproject. Maar wat was het een mooie reis.

Februari 2020

Bezoek aan de Kenya Kesho meisjesschool

 

Het bezoek aan de Kenya Kesho basisschool in Kenia opgezet door Sandra en Peter Ruysenaars maakte indruk. De school wordt bezocht door alleen maar meisjes in het zeer arme gebied van Mishui Village aan de kust. Onderwijs is een recht. Door het geven van onderwijs geeft de school een kans op ontwikkeling en een betere toekomst voor de kinderen. Tijdens het bezoek zijn er 2 meisjes aangewezen door het management van de school om in aanmerking te komen voor sponsoring. Orhan heeft deze meisjes in de kleuterafdeling ontmoet en staat garant door zijn donatie voor hun onderwijs.

April 2020

Uitdeling van maskers en zeep

Het Covid 19 virus zorgde er voor dat Orhan Demir Foundation een grote bijdrage ging leveren voor mondkapjes, zeep en voedselpakketten. Geen werk meer door het virus betekende geen inkomen en daardoor grote hongersnood. Kenia kent geen bijstandsregelingen zoals in Nederland geregeld is.

Het Covid-19 virus nam bezit van de wereld. Zo ook in Kenia. De scholen werden gesloten en de bevolking werd meegenomen in maatregelen. ODF haakte daarbij aan op een initiatief van de minister van kleuteronderwijs in het gebied Kwale. De donatie van 300 euro maakte het mogelijk om de ouders van de school voorlichting te geven en maskers en zeep uit te delen.

Mei 2020

Voedselpakketten tijdens Eid Mubarak

Orhan werd geïnformeerd over de honger bij de families van Tunajenga Aacademy en de Saini Academy in Kenia die hij bezocht heeft. Veel mensen waren hun baan verloren; dat betekent geen inkomen en HONGER. In samenwerking met Stichting Tunajenga werd er via de coördinator Samson ter plekke voedsel geregeld voor de 160 gezinnen. Wat zat er in het voedselpakket? 20 kg maismeel, 20 kg bakmeel, 4 kg suiker, 5 kg bonen, 2 pk. spaghetti, 1 pk. zout, 1 pk. dadels, 1 pk. thee, 5 kg rijst, 1 pk. Wasmiddel en 3 pk. bakpoeder. Het voedselpakket werd uitgedeeld tijdens Eid Mubarak het offerfeest. De donatie bedroeg € 7270,00. Door dit mooie initiatief zijn ook andere foundations voedselpakketten gaan leveren. Dit gaf het prachtige resultaat dat 1500 gezinnen een voedselpakket hebben gekregen.

 

Juli 2020

Offerfeest Eid al Adha

Het Offerfeest, Eid al Adha kwam er aan. Tijdig informeerde Orhan dat hij vleespakketten wilde uitdelen in Kenia. Het was een grote logistieke operatie, maar er werden 3 prachtige stieren gekocht met daarbij een goede samenwerking tussen de imam van de Moskee te Kanana en de coördinator Samson van stichting Tunajenga. 133 vleespakketten konden er worden uitgedeeld. Belangrijk was dat de minister van het kleuteronderwijs mee ging. Want… samenscholingen waren verboden. Elk pakket had 4 kg vlees. De families waren er enorm blij mee, er had nog nooit een donatie tijdens het Eid al Adha plaats gevonden bij de moskee. De donatie was € 1350,00

September 2020

Donatie voor 3 nieuwe scootmobielen in Elazig Turkije.

Orhan is benaderd door M.Yildiz en Umut Köprüscü voor een donatie om 3 scootmobielen te kunnen aanschaffen in Elazig Turkije om de hulpbehoevenden mobiliteit te geven. De donatie van € 1050,00 maakte dit mogelijk.

November 2020

In november 2020 startte de renovatie van de Masjid Imani Moskee te Kanana Kenia.

Het bezoek in januari aan Kenia liet zien, dat renovatie van deze moskee, de Masjid Imani, heel noodzakelijk was. Het is een kleinschalige moskee met veel achterstallig onderhoud. De gemeenschap kan het bedrag voor de renovatie helaas niet zelf opbrengen. De wensenlijst van de imam en zijn team zijn daarbij besproken. De bouwactiviteiten zijn begin november begonnen; het boren naar drinkwater. Goed drinkwater een “must” voor de gemeenschap. Eveneens wordt er een watertoren geplaatst. Ook de wasplaatsen  worden meer up to date gemaakt. De donatie is € 2500,00 voor de drilling en de watertoren

Renovatie moskee

Een andere renovatie betreft de moskee zelf. Het dak moet daarbij vervangen worden. Er komt een nieuw dak van ijzeren platen, die aan de binnenkant worden afgewerkt met nieuwe plafondplaten. Ook de fundering wordt gerepareerd en de moskee wordt van een nieuwe vloer voorzien. De houten deuren en deurposten worden of vervangen of krijgen een nieuwe verflaag . Eigenlijk wordt de gehele moskee opnieuw geverfd en indien nodig geplasterd. De gebedsruimte voor vrouwen wordt eveneens veranderd. De donatie voor de renovatie bedraagt € 6550,00.

Bouw klaslokalen bij de Saini Academy 

De Saini Academy is een nieuwe school, die eveneens gelegen is in Kanana. Er is een goede band tussen de gemeenschap van de moskee en de gemeenschap van de school. De school is gebouwd om de kinderen in het gebied van onderwijs te voorzien. De 3 lokalen die er nu al staan worden afgewerkt en aan de binnenkant van een verflaag voorzien. Het team van de school heeft daarbij gekozen voor de kleuren licht geel, licht groen en licht blauw. De school verwacht een toeloop aan kinderen en daarom worden er nu 3 nieuwe lokalen bij gebouwd. De donatie voor de bouw bedraagt € 18666,00.

 

 

Financiële ondersteuning bij het voedselproject van Mumsema foundation in Tsjaad

 

Mumsema biedt hulpverlening van het begin tot het einde van een traject, en daar ligt dan ook onze kracht. Het begint bij het onderzoeken en selecteren van behoeftigen en het maken van plannen, opstellen van doelen, inzamelen van donaties en eindigt uiteindelijk  bij het, op een bescheiden manier, overhandigen van hulp. ODF heeft dit project ondersteund met 3600 euro.