Januari

 

Voorbereidingen voor een medisch centrum in Kanana, een dorp in Kenia

 

Op verzoek van ODF is er gekeken of er in het gebied rond de Saini Academy in Kanana grond kon worden aangekocht voor het bouwen van een medisch centrum. Orhan werd getroffen, tijdens zijn bezoek van januari 2020, door het feit, dat ouders en kinderen geen medische zorg in de buurt hebben. Medisch voorziening ligt mijlen ver weg. Zorg kan daardoor te laat zijn !! De grond is aangekocht 600 m2. En er wordt gekeken naar aankoop van nog meer grond. Het centrum moet daarbij toegankelijk worden voor iedereen en medische hulp kunnen bieden op allerlei terreinen. ODF wil daarbij de kosten van dit gebouw financieren.

 

 

Samenwerking met de overheid

Belangrijk voor ODF was echter wel  de samenwerking met de lokale overheid. Vlak voor Kerst 2021 kwam het schrijven van de overheid; De inrichting van het centrum, het onderhoud van het centrum en de betaling van de salarissen zullen gebeuren door de lokale overheid van het district KWALE. Een prachtige samenwerking, een mijlpaal.

 

 

Bouw Fence, omheining bij de Saini Academy in Kanana,een dorp in Kenia.

Het terrein van de school had nog geen omheining. Motoren, fietsers, voetgangers  een ieder kon over het terrein rijden of lopen, om zo de kortste weg te kunnen nemen naar het centrum van Kanana. ODF vond daarbij dat het terrein beter beschermd moest worden door het realiseren van een omheining. Een omheining geeft een veiligheid voor de kinderen;  Zij spelen op het terrein, lopen erover heen om naar de toilet te gaan, wisselen van lokaal en eten en drinken buiten. Ook geeft een omheining een andere bescherming; veiligheid voor de gebouwen, deze zijn nu minder toegankelijk en  bescherming voor de apparatuur en materialen; denk daarbij aan b.v. de  speciale apparatuur om het water te zuiveren, het buitenspeelgoed e.d.. De grenzen van de grond met de buren is uitgemeten door officiele instanties.

 

Het terrein wordt nu voorzien van een fence, een omheining,  waarbij er om de 3,5 meter een paal wordt geslagen en wordt verbonden met een gevlochten ijzeren raster. Ook krijgt de omheining een toegangspoort met een ruimte voor de watchman. Iedere bezoeker moet zich bij hem melden en wordt genoteerd bij binnenkomst. Naast deze officiële toegangspoort wordt er aan de andere kant van het terrein, een toegangshek geplaatst, voor de leerlingen die aan die andere kant wonen.

De bouw van de omheining verloopt goed en heeft nu al een aantrekkingskracht van aanmelding van nieuwe leerlingen. Het geeft voor de ouders een veilig gevoel, dat hun kind op deze manier beschermd wordt. Donatie vanuit ODF  € 5082,00

Februari

 

WATER van levensbelang.

De klimaat veranderingen hebben ook hun invloed op het weer in Kenia. Er is een ernstig tekort aan water. TV beelden liet eveneens zien dat giraffen dood gaan door gebrek aan water, groentetuinen staan te verpieteren en de mens heeft géén drinkwater.

Op verzoek van ODF is er een inventarisatie gemaakt van scholen die een tekort hadden aan water, waarbij dit probleem op korte termijn verholpen kon worden.

 

Watervoorziening bij de Chitsanze Primary school

ODF heeft op de Chitsanze Primary School dankzij donatie kunnen regelen dat de school weer gebruik kan maken van de handpomp, die water trekt uit de waterput. Het probleem was het feit dat de pijpen/buizen in de waterput tekort waren en het water niet opgepompt kon worden. 500 leerlingen, leerkrachten en ouders hebben daardoor weer water. De prachtig aangelegde groentetuin hoeft niet verder te verpieteren, want de groenten worden gebruikt voor de lunch op school. Donatie vanuit ODF € 542,00

 

Watervoorziening bij de Dzombo Primary School.

 

Ook de Dzombo Primary School had een ernstig water tekort, de watertanks stonden leeg, vanwege de grote droogte. Een oplossing van het probleem kon snel verholpen worden door de aanleg van een waterleiding vanaf de waterdam naar de school. Totaal een afstand van 300 meter, waarbij de ouders van de school de graafwerkzaamheden hebben verricht. Het contract voor waterafname was zo geregeld. De watertanks kunnen gevuld worden, zodat de school altijd water heeft. Een  goede samenwerking zorgde er voor dat binnen 2 weken het water was geregeld. Ook hier 500 leerlingen, team en ouders die weer water hebben. Donatie vanuit ODF € 5082,00

 

Mei

 

Voedselpakketten voor Eid Mubarak

Ook dit jaar zijn er op diverse plekken in Kenia in het gebied rond Ukunda en de  South Coast door ODF voor 1000 gezinnen pakketten  uigedeeld. Zeker gezien de grote droogte heerst er veel honger in deze gebieden. Met groot enthousiasme werden de pakketten in ontvangst genomen. De totale kosten voor dit initiatief bedroeg € 30.000.

 

Juli

 

Eid al-Adha Kenia 2022

Ook dit jaar werden er vleespakketten uitgedeeld voor Eid al-Adha, na overleg met het bestuur van de Masjid Moskee in Kanana te Kenia, op 10 en 11 juli. De slacht vond plaatst na het ochtendgebed. Ruim van te voren zijn de voorbereidingen al begonnen en waren de stieren gereserveerd voor het Offerfeest. Elk pakket woog 3 kg. 300 Gezinnen hebben een pakket ontvangen en daardoor, van een feestelijke maaltijd met vlees kunnen genieten. De meeste pakketten werden uitgedeeld bij de Saini Academy, waar de gezinnen van de Masjid Moskee bijeen waren gekomen. De anderen pakketten gingen naar gezinnen in Ukunda en ook de kwetsbare ouderen, Albino’s , die bekend zijn bij Samson Ndegwa, werden niet vergeten. Maar met trots kunnen wij zeggen, dat het een zéér geslaagd Offerfeest was zeker na alle positieve reacties. Dankbaar waren de mensen. Donatie Orhan Demir Foundation € 4125,00.

ODF naamsbekendheid in Kanana

LOGO ODF bij de Saini Academy

Het logo van ODF is geschilderd bij de toegangspoort van de Saini Academy. De omheining van de school is nu geheel afgerond. Er is een toegangspoort met een wachtershuisje. Een ieder moet zich eerst melden. Het logo geeft de betrokkenheid van ODF aan bij de school. Mede dankzij steun van ODF is er al veel gerealiseerd op deze school.

LOGO ODF bij de Masjid moskee

Juni 2022 is het logo van ODF geschilderd op de Masjid moskee. Het logo is geschilderd bij de entree van de moskee en goed te zien vanaf de weg. Dat het logo op de moskee geschilderd mocht worden kwam door de renovatie die door ODF gefinancierd is.

Ook de voedselpakketten en vleespakketten zijn in dit Kanana gebied uitgedeeld.

September

 

Voedselprogramma voor Saini Academy te Kanana Kenia

 Ook in Kenia zijn de voedselprijzen enorm gestegen en de ouders konden de bijdragen voor het eten op school niet meer betalen. ODF heeft dit zich erg aangetrokken en heeft er voor gezorgd dat er een voedselprogramma komt voor een periode van 3 maanden. Het voedsel is gevarieerder; bonen, rijst, mais, uien, tomaten, bonen en andere groenten. Maar ook, meel, zout  en bakolie. In september 2022  hebben de voorbereidingen plaats gevonden voor het voedselprogramma van de Saini Academy te Kanana. Op 26 september bij de opening van de school na de vakantie werd het eten vroeg in de morgen gebracht door de leverancier.  Dezelfde dag al konden de leerlingen en het team genieten van een heerlijke maaltijd. 135 leerlingen en teamleden zijn nu verzekerd van een maaltijd !!!

ODF sponsort een bedrag van € 1830,00.